در این مطلب به تفاوت کشت هیدروپونیک و خاکی اشاره شده است. کشت خاکی و کشت هیدروپونیک تفاوت هایی باهم دارند. در روش کشت هیدروپونیک از آب برای رشد گیاهان استفاده می کنند. اما در روش کشت خاکی از خاک برای رشد گیاهان استفاده می شود. در ادامه به طور مفصل به هرکدام ازاین دو روش خواهیم پرداخت و مزایا و معایب هردو را بررسی خواهیم کرد.
همچنین بخوانید: ساخت گلخانه تونلی
کشت هیدروپونیک (Hydroponics)
کشت هیدروپونیک یا آب کشت روشی است که در آن ریشه گیاهان به وسیله مواد مغذی موجود در آب تغذیه می شود. درواقع در این روش به جای خاک از آب استفاده می کنند. آبی که در این روش استفاده می شود باید حتما دارای انواع مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز گیاهان باشد.
محلول هایی که در آب ریخته می شوند مانند کودهایی هستند که در روش کشت خاکی مورد استفاده قرار می گیرند و به این ترتیب این محلول ها از طریق آب وارد ریشه گیاهان می شوند. برای کشت محصولاتی مثل خیار, توت فرنگی, اسفناج, گوجه فرنگی و غیره از روش هیدروپونیک استفاده می کنند.
البته لازم به ذکر است که روش هیدروپونیک نیز به روش های مختلفی قابل انجام است. ازجمله: روش فیتیله ای, نوار غذایی, سیستم قطره ای و غوطه وری.
کشت خاکی
در کشت خاکی, ریشه گیاهان در خاک کاشته می شود و گیاهان از طریق خاک به رشد خود ادامه می دهند. گیاهان به وسیله ی خاک تغذیه می شوند. بنابراین خاک باید همواره غنی از کود و محلول های مناسب باشد تا مواد مغذی به خوبی به ریشه گیاهان برسند.
استفاده از این روش به صرفه تر است ولی باید توجه داشته باشید که تمامی مناطق دارای خاک کشاورزی خوب و غنی نیستند و به دلیل همین کمبود مواد مغذی در خاک این مناطق, کشاورزی در آنجا دشوار خواهد بود.
مزایا و معایب کشت هیدروپونیک
کشت هیدروپونیک یا آب کشت دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به ذکر آنها خواهیم پرداخت:
مزایای کشت هیدروپونیک
- صرفه جویی در مصرف آب
- تولید محصولاتی با کیفیت بالا
- عدم نیاز به استفاده از کودهای شیمیایی
- کاشت و پرورش گیاهان در مناطق خشک و نامناسب
- کاهش سرایت بیماری های انگلی
معایب کشت هیدروپونیک
- سرمایه گذاری اولیه بالا
- طولانی بودن برگشت سرمایه
- داشتن مهارت و دانش تخصصی
- نامناسب بودن روش آب کشت برای رشد بعضی از گیاهان
مزایا و معایب روش کشت خاکی
روش کشت خاکی نیز مانند آب کشت دارای مزایا و معایبی است که در ادامه ذکر خواهیم کرد:
مزایای روش کشت خاکی
- هزینه های راه اندازی کم
- چشم انداز زیبا و دلنشین
معایب روش کشت خاکی
- مصرف آب بالا
- وجود آفات و حشرات
- رشد علف های هرز
- نیاز به فضای بزرگ و وسیع برای کشت گیاهان
بخوانید: ساخت گلخانه پلی کربنات
کاشت هیدروپونیک یا کاشت خاکی ؟ کدام روش بهتر است؟
اگر شما برای کاشت محصولات خود بین دو روش کشت هیدروپونیک و کشت خاکی تردید دارید بهتر است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا از همه لحاظ بتوانید این دو روش را با هم مقایسه کنید:
-
فضای کاشت
روش هیدروپونیک نسبت به روش کاشت خاکی فضای کمتری را اشغال می کند. زیرا گیاهان در این روش برای رشد خود به خاک نیازی ندارند. بنابراین برای جذب مواد مغذی ریشه های طولانی هم ندارند.
-
مصرف آب
آب مورد نیاز در کشت خاکی بیشتر از کشت هیدروپونیک است. اگر در مناطق گرم و خشک زندگی می کنید که آب کافی در دسترس نیست بهتر است از روش آب کشت استفاده نمایید.
-
رشد علف های هرز
در روش کشت خاکی علف های هرز ما بین گیاهان و محصولات شما رشد خواهند کرد. این علف ها هیچ گونه خاصیتی ندارند و علاوه بر ایجاد مزاحمت, مواد مغذی گیاهان را نیز مصرف می کنند. استفاده از روش هیدروپونیک باعث می شود تا در کاشت محصولات خود با علف های هرز خداحافظی کنید.
-
وجود آفت ها و حشرات
معمولا حشرات و آفت ها در گیاهانی که در خاک رشد می کنند مشاهده می شوند. بنابراین بهتر است همیشه گیاهان خود را بررسی کنید تا مورد هجوم این حشرات و آفات قرار نگیرند.
استفاده از روش کشت هیدروپونیک برای حل این مسئله بهتر است.
-
زمان برداشت
اگر شما از روش هیدروپونیک استفاده کنید می توانید بسیار سریع تر از زمان برداشت کشت خاکی محصولات خود را برداشت نمایید.
خرید تجهیزات مناسب برای گلخانه
اگر شما قصد احداث گلخانه را دارید بهتر است برای خرید و اطلاع از قیمت تجهیزات گلخانه ای به سایت ما سری بزنید و تمامی تجهیزات باکیفیت را به سبد خرید خود اضافه نمایید.
کلام آخر
در این مقاله به تفاوت کشت هیدروپونیک و خاکی پرداخیتم. معمولا کشت هیدروپونیک به دلیل مزایای فراوانی که دارد بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. لطفا قبل از کاشت محصولات خود با هرکدام از روش های هیدروپونیک و خاکی حتما این مقاله را با دقت مطالعه فرمایید.